فهرست مطالب
راهکار هایی جهت بهبود کیفیت شیر
تولید شیر با کیفیت یکی از اهداف اصلی صنعت دامپروری است. علاوه بر میزان تولید شیر، عواملی مانند شمار سلول های سوماتیک (SCC) مقدار چربی و پروتئین نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
همچنین جلوگیری از افزودن آلاینده ها برای برآورده کردن استانداردها و انتظارات بازار و اعتماد مصرف کننده بسیار مهم است.
به طور خلاصه، فاکتورهای تاثیرگذار بر کیفیت شیر متفاوت بوده و شامل ژنتیک حیوان و بهداشت تا مدیریت محصول و آب و هوا می شوند.
جیره گاو نیز نقش حیاتی در کیفیت شیر تولید شده ایفا می کند.
کمبود انرژی و مواد مغذی می تواند تاثیر قابل توجه ای بر کاهش توانایی گاو در مقاومت در برابر پاتوژن های ورم پستان داشته باشد.
حفظ سیستم ایمنی گاو نیز در کاهش بروز استرس های باکتریایی و بالا رفتن SCC تاثیرگذار است.
عملکرد کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده
برای حمایت از سیستم شیردهی گاو، یکی از راه های مدیریتی، استفاده از مکمل های خوراکی حاوی کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده (RFCs) است.
مخمر و محصولات مخمری، برای بهبود تخمیر شکمبه و دریافت پاسخ تولیدی طی سال های اخیر در تغذیه نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار می گیرند.
اخیرا محققان مشاهده کرده اند که مصرف محتویات دیواره سلولی مخمر، ترکیب و فعالیت متابولیکی جمعیت میکروبی روده را تحت تاثیر قرار داده و تاثیرات مفیدی گزارش شده است.
این کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده ، تولید شده از مخمر ها می توانند به دام در جهت مقابله با چالش های محیطی کمک کنند.
کاهش شمار سلول های سوماتیک
تحقیقات نشان می دهد که چطور سیستم ایمنی تقویت شده به افزایش کیفیت شیر می انجامد.
در 3 مطالعه جداگانه، با مصرف افزودنی هایی که با استفاده از کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده ساخته شد، تعداد شمار سلول های سوماتیک کمتری در مقایسه با گروهای کنترل بدون مکمل داشتند.
کنترل افلاتوکسین ها در شیر
نگرانی دیگر در رابطه با کیفیت شیر بحث احتمال انتقال افلاتوکسین ها در شیر ناشی از قارچ اسپرژیلوس فلاووس و گونه های مرتبط با کپک ها در خوراک است.
اگرچه حضور انواع مایکوتوکسین ها به طور رایج در خوراک اتفاق می افتد، نگرانی برای خوراک دام شیری، افلاتوکسین B1 است که به افلاتوکسین متابولیتی M1 در طی گوارش تبدیل می شود.
افلاتوکسین M1 می تواند به شیر گاو منتقل شود و در سطوح بالاتر برای انسان و حیوان سمی است.
میزان قابل قبول افلاتوکسین M1 در شیر در استاندارد کشورهای مختلف متفاوت است.
با توجه به میزان قابل قبول آن در منطقه اقدامات لازم جهت جلوگیری از آلودگی با افلاتوکسین را انجام دهید.
سطوح آلودگی خوراک در سال های مختلف و بر پایه شرایط رشد متفاوت است، اما مایکوتوکسین ها تقریباً همیشه حضور دارند.
یک مطالعه 10 ساله از مایکوتوکسین ها در خوراک که شامل 72821 نمونه دریافت شده از 100 کشور بود، نشان داد که آلودگی مایکوتوکسین یک قانون است نه استثنا!
طبق بررسی و نتایج تحقیقات در 2 گاوداری تحت تاثیر افلاتوکسین، نشان داده شد که تغذیه کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده در کاهش افلاتوکسین های منتقل شده تاثیر مثبت دارد.
طبق این مشاهده، استفاده از این محصول در جیره ها به طور موثری مانع انتقال افلاتوکسین M1 به شیر گاوهای تغذیه شده با خوراک آلوده گردید.
بین 3 تا 7 روز از شروع استفاده از محصول، گاوها دیگر افلاتوکسین را به داخل شیر ترشح نمی کردند.
شکل 2-کاهش in vivo آفلاتوکسین در شیر هنگام تغذیه محصول حاوی کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده.
این کربوهیدرات های پرنقش تصفیه شده به صورت هم افزایی به گاوها در جهت غلبه بر استرس های محیطی متعدد، حفظ سلامت ، بهبود عملکرد و همچنین کیفیت شیر کمک شایانی نمود.
منبع ، ترجمه : مهندس فرشته قدیمی