تغذیه خزشی در گوسفندان
تغذیه خزشی( creep feeding) متدی برای تغذیه کاربردی در صنعت دامپروری به ویژه دام سبک محسوب می شود.
این روش در واقع نوعی روش تغذیه تکمیلی برای بره ها و بزغاله های تازه متولد شده است که در آن خوراک اضافه یا استارتر با کیفیت در کنار شیر، برای دام ها تغذیه می شود.
این روش اغلب برای بره ها و بزغاله هایی که در فصول سرد سال یا در شرایطی که مراتع مناسبی در دسترس نیست بسیار کاربردی و مقرون به صرفه می باشد.
در دامداری های بزرگ و صنعتی استفاده از این روش موجب تسهیل در فرایند از شیرگیری به هنگام و تسریع در فرایند بره زایی می گردد.
همچنین تاثیر مثبتی در بهبود رشد و وزن گیری بره ها داشته و موجب می شود بره ها و بزغاله ها زودتر به بازار عرضه شوند.
استفاده از این روش یادگیری بره ها در رابطه با استفاده از خوراک جامد را سرعت بخشیده و شکمبه آن ها نیز به خوبی توسعه یافته و در نتیجه استرس از شیرگیری کاهش می یابد.
برای در نظر گرفتن محوطه جهت تغذیه خزشی می توان از نرده در همان محوطه آغل یا محیط مرتع استفاده کرد.
فاصله بین نرده ها باید به میزانی باشد که درشت ترین بره یا بزغاله از میان نرده ها رد شود در عین حال کوچکترین میش یا بز عبور نکند.
محوطه ای که برای این کار در نظر گرفته می شود باید تمیز و بستری مناسب داشته باشد.
در این محوطه باید خوراک تازه با قابلیت هضم بالا و خوش خوراک، همیشه در دسترس باشد.
اجزای این خوراک معمولا ذرت آسیاب شده، کنجاله سویا، جو آسیاب شده، کاه یونجه، ملاس و مواد معدنی و ویتامین ها متناسب با نیاز بره ها و بزغاله ها است.
پروتئین این خوراک اغلب حدود 14 تا 28 درصد در نظر گرفته می شود و نباید از اوره در خوراک استفاده شود.
پروتئین جیره را با افزایش سن بره ها و بزغاله ها می تواند کاهش داد.
کنجاله سویا برای بره و بزغاله ها از خوش خوراکی بالایی برخوردار است و با افزایش سن که شروع به نشخوار می کنند می توان به تدریج جیره خزشی را به جو کامل یا خوراک پلت شده تغییر داد.
توصیه می شود از 7 تا 14 روزگی بره ها و بزغاله ها به این خوراک دسترسی داشته باشند.
باید توجه شود بره ها و بزغاله هایی که از این روش تغذیه می شوند، مستعد ابتلا به پرخوری ( آنتروتوکسمی) بوده و باید واکسیناسیون علیه این بیماری برای میش ها و بزهای آبستن در یک ماه آخر آبستنی انجام شود.